The Reason I Jump – Razlog zbog kojeg skačem

“Kako ja vidim svijet? Možda vi gledate istu stvar kao i ja. Ali kako ju ja percipiram izgleda kao da je neka druga. Kad vi gledate jedan predmet čini se da vidite jednu cjelinu, a tek nakon toga uslijede detalji. No meni se prije svega pokažu detalji, i tek onda, postepeno, detalj po detalj, cijela se slika izoštri.”

Knjiga “Razlog zbog kojeg skačem” po kojoj je snimljen istoimeni dokumentarni film dobitnik je mnogih nagrada na filmskim festivalima: Sundance Film Festival 2020 – Nagrada publike, BIFA, IDA, Vancouver International Film Festival 2020 – Nagrada publike i Impact Award, Festival Atmosphères 2020 – Nagrada publike, Rome International Film Festival 2020 – Nagrada Sorriso Diverso za najbolji strani film, Seminici Valladolid: TIEMPO DE HISTORIA – Nagrada Segundo Premio, Denver Film Festival – Najbolji dokumentarni film.

Autor knjige” Razlog zbog kojeg skačem“, Naoki Higashida, rođen je 1992. godine u Japanu. Naoki je autističan i nevokalan i svoju je knjigu napisao sa samo trinaest godina. Zahvaljujući njegovim učiteljima te njegovoj osobnoj upornosti, naučio je sricati riječi preko abecedne mreže. Japanska abecedna mreža je ploča s osnovnim japanskim hiragana znakovima, a njena engleska verzija je kopija QWERTZ tipkovnice, preslikana na karticu i laminirana. Naoki komunicira na način da pokaže slovo na abecednoj mreži kako bi složio riječ ili rečenicu, koju asistent potom zapiše. Naoki je na taj način uspio komunicirati pa je tako riječi pretvorio u rečenice koje su naposljetku postale čitava knjiga u kojoj je upio objasniti kako on vidi svijet.

Romanopisac David Mitchell, otac autističnog djeteta, je 2013. zajedno sa svojom suprugom Keiko Yoshida preveo Naokijevu knjigu. Mitchell je dugo vremena tražio najbolji način kako shvatiti autizam svog djeteta. Čitajući postojeću literaturu koju većim djelom čine stručne knjige ili knjige svjedočanstva odraslih autističnih osoba nije nalazio odgovore na svoja pitanja zašto njegovo trogodišnje dijete radi to što radi. 

Napokon je naišao na knjigu koju je napisao pisac koji je jednom nogom još uvijek bio u djetinjstvu i čiji je autizam gotovo jednako zahtjevan kao i onaj njihovog sina. Osim Mitchella i Keiko Naokijeva je knjiga i mnogim drugim roditeljima, odgojiteljima i znanstvenicima diljem svijeta omogućila da se kroz njezine opise bolje približe svijetu autizma.

Film redatelja Jerryja Rothwella, koji sam upravo pogledala i koji me naveo da ovo napišem, prikazuje život nekoliko autističnih mladih osoba koja ne govore ili ne komuniciraju u potpunosti riječima. Film kroz prekrasne Naokijeve riječi, i podjednako prekrasnu fotografiju i muziku uspijeva dočarati osjetila autističnog svijeta. Kroz filmski jezik knjiga dobiva više dimenzija te pretvara naizgled neharmonični autistični kaos u sklad i poeziju.

Knjiga “Razlog zbog kojeg skačem” zajedno s filmom uspijeva jako dobro prenijeti ono što autistične osobe osjećaju, što potvrđuje koliko smo komplementarni, ono što primjećujemo mi autistični i ono što vide neurotipični spojeno u jedno mogu prikazati jednu zajedničku, kompletniju sliku realnog svijeta koji nas okružuje.  

The Reason I Jump – Razlog zbog kojeg skačem
Scroll to top