Osjećati drugačije

Razumijevanje i interpretiranje emocija je često teško i neautističnim osobama, stoga je normalno naići na poteškoće u razumijevanju osoba koje funkcioniraju drugačije.

To ne znači da nećete moći razumjeti i protumačiti međusobne emocije. To samo znači da je kod interakcije među neautističnim i autističnim osobama potrebno odvojiti nešto više vremena za identificiranje kodova i dešifriranje različitih emocija.

Nikada nije lako prepoznati i ispravno protumačiti emocije. Autistična osoba moguće ima nešto više poteškoća s ispravnim izražavanjem svojih osjećaja.

Emocije se mogu izraziti izrazima lica, pokretima i položajima tijela ili glasom. Izražavanje osjećaja može biti više ili manje složeno i to se razvija od rođenja a da toga nismo ni svjesni. Ali što se događa kada su kodovi za komuniciranje i razumijevanje emocija različiti? Autistična osoba također radi na emocijama od rođenja, ali to radi s drugačijim kodovima i ponašanjima.

Autistična osoba doživljava iste emocije kao i svi ostali, te kao i svi ostali, ima ih potrebu prenijeti ostalima. No autistične osobe često nailaze na neke prepreke u prepoznavanju različitih izraza lica i govora tijela. To ih može ometati u razumijevanju vlastitih emocija i emocija drugih. Odrastajući, dan za danom, morat će učiti strategije za razumijevanje ili izražavanje svojih emocija.

Stoga moramo biti svjesni da su emocionalni kodovi autistične osobe drugačiji. Kao rezultat toga, nije lako razumjeti kako se emocije izražavaju. Potrebno je biti strpljivi i pažljivo promatrati. To vam omogućuje da ispravno protumačite svaki znak, karakterističan za svakog pojedinca.

Autistične osobe uče izražavati svoje emocije na mnogo različitih načina. Takve načine nije uvijek biti lako analizirati. Često se na prvi pogled može činiti da se kod izražavanja svojih emocija ponašaju nespretno ili bizarno.

Sva djeca provode strategije izražavanja i razumijevanja međusobnih emocija. Autistična će osoba samo trebati nešto više vremena i vanjske pomoći. Ove se strategije razlikuju od pojedinca do pojedinca, ali kad ih jednom shvatite, omogućuju vam lakše uspostavljanje odnosa.

Tijekom odrastanja emocije se izražavaju različitim signalima: izrazima lica, držanjem tijela, tonom glasa. Autistična osoba može imati poteškoća u upravljanju svim ovim elementima. Ovaj problem dovodi do uvjerenja da je autistična osoba lišena osjećaja. Ova je ideja potpuno pogrešna. Poteškoća nije u doživljavanju emocija, već samo u njihovom izražavanju i razumijevanju.

Autistična osoba često može imati poteškoće u učinkovitom verbaliziranju onoga što osjeća. Ta nelagoda može vrlo brzo postati teška kako autističnoj osobi tako i onima oko nje. Stoga će nailaziti na prepreke u interakciji s drugima jer će komunikacijski kodovi biti drugačiji. Važno je odvojiti vrijeme i saslušati autističnu osobu i pokušati razumjeti njezine kodove i jezik. To omogućuje ispravno dešifriranje emocija i ispravan način reagiranja na njih.

Autistične osobe često različito analiziraju emocije. Kao rezultat toga, one mogu pogrešno protumačiti vaše emocije, što može dovesti do zabune. Stoga treba naučiti čitati emocije. Potrebno je pomoći svom sugovorniku da učini isto za vaše osjećaje. Međutim, ako slušamo i podržavamo jedni druge te odvojimo dovoljno vremena u cilju međusobnog razumijevanja možemo steći povjerenje i možemo lakše održati odnos. Stoga je potrebno biti strpljivi i slušati.

To će omogućiti autističnoj osobi da stekne povjerenje i da ustraje u održavanju odnosa. U suprotnom vrlo je vjerojatno da će se autistična osoba povući u sebe i sve više i više odustajati od interakcije s drugima.

Osjećati drugačije
Scroll to top