I ja imam nešto za reći – brošura o AAK, potpomognutoj komunikciji


Preuzmite brošuru ovdje.
Naša princeza Franka ima bogat unutarnji svijet. Ne bi ga mogla izraziti da su njezini roditelji čekali govor i da joj za rana nisu omogućili AAK.

Kada govor smatramo jedinim ispravnim načinom komuniciranja, to se naziva ablizam

Na žalost, nas roditelje društvo nije naučilo da postoje i drugi jednakovrijedni i ravnopravni načini komunikacije.

Često u školu pošaljemo negovoreću djecu bez AAK sustava komunikacije misleći da je obrazovni sustav osposobljen pobrinuti se za njih i educirati ih u AAK. 

Naše učitelje i učiteljice nitko nije pripremio niti podučio kako modelirati, raditi materijale i razgovarati s negovorećom autističnom djecom u razredima. Niti s onima koja nemaju sustav komunikacije, a niti s onima koji ga koriste i govore jedan drugi jezik; jezik AAK. 

Nova saznanja sporo dolaze i prolaze kroz naše sustave i većinom se zasnivaju na informacijama o tehnološkim rješenjima, a bez sustavne temeljne edukacije o ljudskim pravima, pravima osoba s invaliditetom i ablizmu. 

To je ono što ćemo pokušati adresirati našiom brošurom “I ja imam nešto za reći!” kako bi sva negovoreća djeca u Hrvatskoj za koje desetljeće, dva imala sustavnu, kvalitetnu i pravovremenu podršku koja prihvaća i poštuje njihovo pravo na komunikaciju

Za sve naše Franke, buduće negovoreće samozastupnike i samozastupnice.

Budimo promjena! ZAJEDNO!

Preuzmite brošuru ovdje.

I ja imam nešto za reći – brošura o AAK, potpomognutoj komunikciji
Scroll to top
Skip to content