Dijagnoza autizma

Doctor and patient.

Ne postoje dva različita autizama, odnosno postoji ih onoliko koliko postoji autističnih osoba ali postoje dve različita pogleda na dijagnozu autizma.
Ta se dva pogleda posebno razlikuju jedan od drugoga a to su pogled roditelja autističnog djeteta i autistične osobe.
Svaka osoba za sebe zna kako funkcionira, kako se osjeća, kako ju boli kad ju nešto boli, kako ju veseli kad ju nešto veseli. Mi ne možemo koliko god se trudili znati u potpunosti kako se netko drugi osjeća, kako proživljava stvari i kako doživljava svijet oko sebe. Ne možemo nikako.
Tako i niti jedan roditelj ne može u potpunosti znati što je biti njegovo dijete. Niti jedan!
Ako na primjer imate dijete koje mjesečari, to ne znači da znate što znači biti osoba koja mjesečari. To dijete zna što to znači, vi znate samo što trebate napraviti da ga zaštitite od moguće nezgode. Vi poznajete svoj strah i svoje osjećaje dok se to događa ali ne poznajete i nikad nećete poznati njegove.

Osoba koja dobije dijagnozu autizma u odrasloj dobi vrlo dobro zna zašto ju je dobila i vrlo dobro zna da to nije nikakva šala.
Dijagnostički postupci su danas vrlo strogo strukturirani i praktički je nemoguće dobiti lažnu dijagnozu. Ako se i dogodi to je toliko zanemariv broj da ga nema smisla ni spominjati.
Kada stavljate u pitanje dijagnozu autistične osobe koju ne poznate ali vam se naizgled ne čini autističnom vi stavljate u pitanje i dijagnozu vašeg djeteta. Jer kao što vi ne vjerujete nama mi isto tako možemo ne vjerovati vama. Samo što se taj obrnuti fenomen ne događa jer to nije nikakav cilj, ne vodi ničemu, ne pomaže nikome.

Sumnja na autizam znači da je osoba koja u to sumnja prepoznala svoje teškoće i da želi saznati razlog svojih teškoća. Sumnja na autizam vama nije dovoljna da joj vjerujete, ali vi nemate veze s tom osobom i njezinom sumnjom ni njezinim teškoćama.
Sumnja na autizam ne znači da autizma nema.

Odrađeno testiranje na sumnju autizma koja nije potvrđeno kod psihijatra je početak traženja adekvatne podrške za osobu koja ju je zatražila. Učinila je to kako bi dobila pomoć za teškoće koje ima.
To su njezine teškoće o kojima vi ne znate ništa i ne tiču vas se.
Odrađeno testiranje bez potvrde dijagnoze ne znači da autizma nema.

Odrađeno samostalno testiranje, pa potom i testiranje kod jednog a ponekad i više stručnjaka te potvrda psihijatra ne znači da autizma nema, već gle čuda, znači upravo suprotno.

S.

Dijagnoza autizma
Scroll to top