Burnout u autizmu

“Burnout u autizmu” je izrazito jaka fizička, mentalna i emotivna iscrpljenost, često praćena nemogućnošću djelovanja koje autistične odrasle osobe mogu ponekad doživjeti. Mnoge autistične osobe smatraju da je razlog te pojave uglavnom posljedica potrebe prilagođavanja svijetu koji je strukturiran za neurotipične osobe. 

Burnout može češće pogoditi one odrasle autistične osobe koje imaju jake kognitivne i verbalne sposobnosti te rade ili se školuju u ambijentu s mnogo neurotipičnih osoba. 

Ovaj tekst opisuje fenomen burnouta, kako nastaje, pokušava objasniti na koji se način autistične osobe mogu od njega oporaviti i kako spriječiti njegov nastanak. 

Kako izgleda pojava burnouta kod autistične osobe?

Kao mnogi drugi aspekti autizma tako se i burnout razlikuje od osobe do osobe. Neke autistične osobe doživljavaju to kao izrazito jaku fizičku iscrpljenost. Mogu imati veće poteškoće u upravljanju vlastitim emocijama nego što je uobičajeno, stoga mogu imati jake napadaje tjeskobe ili bijesa. Burnout se može manifestirati kao intenzivna anksioznost, može pojačati tendenciju ka depresiji ili suicidalnim ponašanjima. Može dovesti do intenzifikacije autističnih karakteristika poput repetitivnih ponašanja (stimming), pojačanja senzorijalne osjetljivosti i poteškoća u prilagođavanju promjenama.

Burnout može ponekad dovesti i do gubitka nekih sposobnosti, primjerice, jedna autistična ženska osoba koja inače ima dobre verbalne sposobnosti može najednom izgubiti moć govora. 

Kako je stvoren koncept burnouta?

Postoji malo istraživanja koja se formalno bave burnoutom u autizmu. Istraživači su tek pred oko pet godina došli do spoznaja u tom području putem izravnih svjedočanstava autističnih osoba u razgovorima uživo i online. Suradnja sa znanstvenicima odražava rastući pokret samozastupanja u zajednici autizma, što je dovelo do sve veće usmjerenosti istraživača na odrasle osobe s autizmom i njihova unutarnja iskustva.

Takav pristup ipak nije sasvim nov, neki su istraživači primijetili kako autistična djeca mogu imati meltdown i gubiti svoje sposobnosti kada su preplavljeni pretjeranim očekivanjima prezahtjevnog okruženja.  

Što uzrokuje burnout?

Burnout je često posljedica “kamufliranja” ili “maskinga”, strategije koju autistične osobe koriste kako bi glumile ulogu neurotipične osobe oponašajući neurotipična ponašanja, poput ćaskanja, forsiranja pogleda oči u oči ili potiskivanja repetitivnih ponašanja (stimming). Takva strategija pomaže autističnoj osobi u poslu ili u društvenim odnosima, ali zahtjeva ogroman napor. 

Burnout može također biti rezultat prevelike senzorijalne stimulacije, primjerice boravljenja u bučnom prostoru s prevelikim brojem ljudi, prevelikog pritiska na izvršne funkcije kao što su situacije u kojima je potrebno obaviti veliki broj stvari u određenom vremenu ili primjerice stresa povezanog s prilagodbom na promjene.

Kako je moguće oporaviti se od burnouta?

Ovisi o osobi i njezinom individualnom iskustvu burnouta. Prvi korak za autističnu osobu je taj da se udalji od situacije koja ga je uzrokovala. Ponekad je dovoljno da se na kratko izolira u posebnu prostoriju i odmori od prevelike socijalne interakcije. Nekim osobama je potrebno dulje vrijeme izolacije od društva kako bi se oporavile. Neke osobe su opisale svoj burnout kao toliko jak da je zahtijevalo nekoliko godina oporavka. Burnout može s godinama postajati sve češći i teži. 

Je li moguće spriječiti burnout?

Jedna važna strategija u prevenciji burnouta je prepoznavanje vlastitih potreba. Autistične osobe mogu s vremenom naučiti koje su te situacije koje ih dovode u rizik burnouta. Ponekad mogu prepoznati znakove koje prethode burnoutu, neki kažu da osjećaju neku vrstu isključenja iz vlastitog tijela ili imaju epizode tunelskih vizija.

Usvajanjem svih tih znakova i svjesnošću o njihovoj mogućoj pojavi, autistične osobe mogu stvoriti strategije za sprječavanje burnouta, poput ranog napuštanja društvenog događaja ili planiranja dana oporavka nakon putovanja prije nego što se vrate na posao. Mogu također zatražiti smještaj koji im olakšava izbjegavanje burnouta, mogu zatražiti pred ukrcavanje u avion ili djelomično odrađivanje posla od kuće.

Originalan tekst: https://bit.ly/3vWNlRp

Burnout u autizmu
Scroll to top
Skip to content